Karkówka po cygańsku

Anna
Obiad
31.03.2020 17:12
Karkówka po cygańsku

Liczba porcji: około 1250 g dania Kaloryczność kcal: 200 w 100 g dania Składniki na karkówkę po cygańsku 4 spore kotlety karkowe wieprzowe - 500 g 1 duża cebula- 300 g (lub więcej) 4 większe pieczarki - 200 g (lub więcej) 2 średnie ogórki kiszone - 100 g 2 płaty papryki konserwowej - 100 g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju do smażenia przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki Będą to: po 1/3 szklanki wody oraz przecieru z pomidorów; jedna łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny; jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, jeśli danie ma być ostrzejsze lub delikatesowej łagodnej w wersji trochę łagodniejszej; łyżeczka cukru oraz cztery ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Składniki na zalewę do karkówki 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru z pomidorów 1 łyżka ulubionej musztardy łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku łyżeczka cukru To przepis, który idealnie sprawdza się nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia. Kotlety karkowe kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Wszystkie kawałki posyp z obu stron mieszanką przypraw: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki. Naczynie z karkówką po cygańsku przykryj szczelnie folią lub użyj przykrywki do naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso powinno być już idealnie dopieczone, kruche i soczyste.z sosem i warzywami smakuje wspaniale podana z domowymi kopytkami, kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami. Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wyłóż na podsmażone kawałki karkówki. Karkówka po cygańsku przepis Około 500 gramów mięsa karkowego wieprzowego pokrój w plastry nie grubsze niż niż 1,5 cm. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Kotlety do ubijania umieść na drewnianej desce (pod deską połóż ściereczkę bawełnianą lub rękawicę kuchenną, by stłumić hałas). Ubijając kotlety przez woreczek unikniesz pryskania wody z kotletów na całą kuchnię. Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć przykrywkę, lekko zamieszać zawartość naczynia i podpiekać całość już bez przykrycia. Ogórki kiszone obierz i pokrój w krótsze słupki, zaś paprykę konserwową tylko pokrój w paski. Z podanej ilości składników otrzymasz do sześciu porcji karkówki z pysznym sosem i warzywami. Porada: Zamiast przecieru z pomidorów można dodać krojone pomidory z puszki. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Można ją też podać z ulubioną kaszą np. pęczak, lub gryczaną. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Pamiętaj też o tym, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. W ten sposób podsmaż z obu stron wszystkie kotleciki karkowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/karkowka-po-cygansku