Żeberka pieczone

Anna
Obiad
31.03.2020 17:14
Żeberka pieczone

Będą to: jedna łyżka ulubionej musztardy delikatesowej lub musztardy Dijon, jeśli lubisz ostrzejsze żeberka; trzy łyżki płynnego miodu (jedna łyżka zostaje do smarowania żeberek pod koniec pieczenia); 3 łyżki dowolnego oleju do smażenia (jedna łyżka zostaje do smarowania żeberek pod koniec pieczenia); płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki; dwa listki laurowe połamane na mniejsze kawałki; trzy ziarna ziela angielskiego oraz ewentualnie po szczypcie kminku, kolendry i rozmarynu. Liczba porcji: 4 duże porcje Kaloryczność kcal: 400 w 1 porcji Dieta: bezglutenowa 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka ulubionej musztardy 4 łyżki płynnego miodu 6 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 średnia papryka 1/3 szklanki wody, bulionu lub piwa 4 łyżki oleju przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ewentualnie po szczypcie kminku, kolendry i rozmarynu Żeberka Zarumienione żeberka przewróć na drugą stronę i posmaruj od góry pozostawioną wcześniej łyżką miodu wymieszaną z łyżką oleju (możesz też wlać do tej mieszanki odrobinę sosu sojowego). Naczynie z warzywami i sosem umieść ponownie w piekarniku na niższej półce (nie na samym dole). Żeberka podałam z domowymi frytkami po chłopsku oraz z surówkami z czerwonej i białej kapusty. Wówczas nie dodajesz ich już w całości do naczynia, w którym żeberka będą się piekły z warzywami. Poznaj mój sprawdzony przepis na żeberka w miodzie w wersji łagodnej lub też ostrej. Jeśli nie masz opcji grillowania, to pieczenie góra/dół też da radę.podawaj z warzywami z naczynia żaroodpornego. Naczynie z żeberkami i warzywami przykryj szczelnie i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Porada: Jeśli masz grubsze i dość tłuste żeberka, to piecz je pod przykryciem do 1,5 godziny i dopiero po tym czasie wyjmij żeberka do zarumienienia nad grillem. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia z warzywami. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce (może to być blaszka z wyposażenia piekarnika). Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. W dość dużym naczyniu żaroodpornym umieść żeberka razem z całą marynatą. Żeberka piecz w ten sposób przez godzinę (pieczenie wydłużasz o 30 minut, jeśli masz duże i grube kawałki). Do naczynia wlej na koniec około 1/3 szklanki dowolnego bulionu lub też jasnego albo ciemnego piwa. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery solidne porcje żeberek pieczonych w piekarniku. Po kolejnych kilku minutach powtórz tę czynność i raz jeszcze wysmaruj żeberka pędzelkiem z sosem. Porada: Część ząbków czosnku (lub wszystkie ) możesz przepuścić przez praskę i dodać je do składników na marynatę. Z pieca wyjmij również naczynie z warzywami i sosem. Możesz też wlać samą wodę lub nawet sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy. Jeśli masz gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku, to możesz je wcisnąć między warzywa i żeberka. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w grubsze paski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/zeberka-pieczone