Ciasteczka z masłem orzechowym

Anna
Desery
31.03.2020 17:13
Ciasteczka z masłem orzechowym

Dieta: wegetariańska 5 łyżek masła orzechowego - 100 g pół kostki masła - 100 g około pół szklanki cukru - 100 g (lub mniej) 1 szklanka mąki pszennej - 160 g 1 średnie jajko pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki czekolady - 50 g Ciasteczka z masłem orzechowym Z podanej ilości składników wyszło mi 11 dużych ciastek o wadze około 50 gramów sztuka i średnicy około 8-9 cm - po upieczeniu. Z ciasta odrywaj kawałki o wadze około 50 gramów i formuj z nich kuki. Gotowe ciasto pod ciasteczka z masłem orzechowym możesz zawinąć w folię i odłożyć do lodówki nawet na kilka godzin. Każdą kulkę spłaszczaj w dłoniach na placek o średnicy około 6-7 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami z masłem orzechowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem. Wsyp 100 gramów (niecałe pół szklanki) drobnego cukru oraz pół płaskiej łyżeczki soli i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciastka z masłem orzechowym Do większej miski wsyp szklankę mąki pszennej o wadze 160 gramów. Ciasteczka z masłem orzechowym jeszcze rozchodzą się podczas pieczenia, więc zachowaj między nimi spore odstępy. Dodaj około pięciu łyżek, czyli 100 gramów masła orzechowego bez żadnych dodatków (bez cukru, czekolady itp). Sprawdź też mój przepis na pyszne ciastka kakaowe oraz ciastka owsiane z bananem. Dodaj też pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów masła. Czas pieczenia to około 15-17 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek na brzegach. Jeśli kulę ciasta odłożysz do lodówki na 30-60 minut, to będzie Ci też łatwiej formować ciasteczka. Czas pieczenia: do 17 minut Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Masło może być wyjęte z lodówki lub też takie, które ma temperaturę pomieszczenia. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Jeśli więc wolisz mniej słodkie wypieki, to daj nawet o 30 gramów mniej cukru. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasteczka-z-maslem-orzechowym