Liczba porcji: tortownica średnicy 24 cm Kaloryczność kcal: 295 w 100 gramach Dieta: bezglutenowa, wegetariańska 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita 4 średnie jajka kostka masła - 200 g 3/4 szklanki cukru - około 150 g 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - do 100 g 3 krople olejku waniliowego Aby upiec sernik będziesz potrzebować: tortownica o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Sernik z wiaderka Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik. W misce umieść razem: Ser twarogowy z wiaderka (Piątnica, Zott, Pilos lub Mlekovita), jajka, roztopione i przestudzone do temperatury 35 stopni masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Przepisów jest wiele, jednak jeśli szukacie czegoś super prostego, sprawdzonego i chcecie mieć pewność, że sernik zawsze się uda, to ten przepis warto zachować. Najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Jeśli nie masz skrobi ziemniaczanej, to możesz też do masy dodać dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru. Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków jaki szykujemy w naszych domach. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie. Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet twaróg może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.