Więc nie przerażajcie się czytając przepis i spokojnie w razie potrzeby ( i braku czasu) idźcie na skróty:) Zapiekane tortille z warzywami z curry Chrupiące, zapiekane tortille z farszem warzywnym z ziemniakami, groszkiem, cebulą, marchewką, z dodatkiem curry Print Recipe Pin Recipe Prep Time 50 mins Ingredients FARSZ 4 ziemniaki 1 szklanka groszku 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1/2 łyzeczki słodkiej papryki najlepiej wędzonej 1/4 łyżeczki mielonego kuminu opcjonalnie 100 g sera żółtego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz do smaku DODATKOWO 8-10 tortilli w zależności od wielkości trochę oliwy do posmarowania wierzchu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej albo ostej do posypania na wierzchu DOMOWE TORTILLE (OPCJONALNIE) 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 szklanki oliwy albo oleju 2/3 szklanki ciepłej wody Instructions Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Danie które postało w pewien weekend z klasycznego przeglądu lodówki i okazało się być bardzo udane – zapiekane, domowe tortille z warzywnym nadzieniem z ziemniaków, marchewki, cebulki z groszkiem i dodatkiem curry. Oczywiście prace przy tym daniu można skrócić – jak użyjecie np. ziemniaków czy innych warzyw, które Wam pozostały z obiadu (brokuły, kalafior, szpinak), zamiast robić domowe tortille użyjecie gotowych – robienie tortilli to przyznam się najbardziej uciążliwy i pracochłonny etap przygotowanie tej potrawy, ale akurat nie miałam w domu gotowych a była niedziela, więc nie miałam wyjścia.. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek, smażyć 5 minut, dodać startą marchewkę, smażyć mieszając co jakiś czas przez ok 2-3 minuty, dodać przyprawy, smażyć kolejne 2-3 minuty i zalać całość 1/2 szklanki wody, przykryć i poddusić ok 10 minut. Ziemniaki z groszkiem rozgnieść, dodać warzywa z patelni całość wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać. Jak zostanie Wam ciasta lub gotowych tortilli ( mi trochę zostało) to można je połamać, porwać na kawałki, lekko skroić oliwą, posypać solą i przyprawami ulubionymi ( czosnek, papryka etc) i zapiec w piekarniku na chrupiące chipsy. DOMOWE TORTILLE Mąkę zmieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać wodę i oliwę, wymieszać łyżką a potem zagnieść ciasto – ręcznie albo za pomocą miksera kuchennego. Kulki rozwałkować cienko w okrąg i smażyć na suchej patelni z obu stron aż się zarumienią.