Składniki: - 650 g mąki pszennej typ 550 - 7 g drożdży suchych lub ok. 40 g świeżych - 100 g roztopionego, ostudzonego masła - około 250 ml ciepłego mleka - 1 jajko - 1 żółtko - około 3-4 łyżki cukru - szczypta soli - na wierzch: żółtko+ 1 łyżka mleka, mak Wykonanie: Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem i szczyptą soli. Jeśli używamy drożdży świeżych, najpierw przygotowujemy zaczyn (drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru, następnie dodajemy jedną łyżkę mąki, wlewamy około 1/3 szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i odstawiamy, aby zaczyn wyrósł, a następnie wlewamy go do mąki). Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia na około 60 minut. Uformowane rogale kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Można je zjeść w wersji na słodko, ale świetnie smakują też w wersji wytrawnej, np. z serem. Na koniec wlewamy masło, wyrabiamy ciasto około 10-15 minut.