Składniki (tortownica 24 cm): 50 g masła do owoców + 125 g rozpuszczonego masła do ciasta dowolne owoce (u mnie 3 jabłka, garść winogron, garść mrożonego ananasa) 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli soli 2 jajka (wielkość L) 150 g cukru 100 ml mleka Owoce pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle, przez kilka minut aż zmiękną. Sposób pieczenia do góry nogami, czyli owoce na dole, które następnie zalewamy ciastem, zapewnia nam jego delikatność, ponieważ soki z owoców nie wsiąkają w biszkopt : ) Odwrócone ciasto z owocami to nic innego jak pyszny, maślany biszkopt z dodatkiem ulubionych owoców. Jest błyskawiczne i proste do przygotowania, bez użycia miksera, więc sprawdzi się podczas wspólnego pieczenia z dziećmi : ) Wyjąć z piekarnika, blachę przykryć talerzem i odwrócić tak, aby talerz znalazł się na dole. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.