Jeśli martwicie się, że będzie dla Was za słodki możecie podać go z dodatkiem wiśni – przetestowałam wśród naszych bardziej wytrawnych gości i bardzo im smakowało ; ) Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 200 g orzechów laskowych 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g miękkiego masła 400 g gorzkiej czekolady 385 g nutelli 150 g wafelków (np. grześków lub zwykłych andrutów) Od razu po upieczeniu, biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w tortownicy) na podłogę lub blat. Do mąki tortowej dodać 150 g zmielonych na pył orzechów laskowych, przesianym kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do przygotowanej wcześniej masy z jajek. Odstawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, a w przypadku, gdy pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, aby wierzch się wyrównał. Jeśli lubicie pralinki Ferrero Rocher na pewno również Wam zasmakuje, a jak na tort jest całkiem prosty w przygotowaniu! Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać pozostałe 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszysta masę, dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować na jednolity krem. Przed podaniem można wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga. Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go herbatą, wyłożyć resztę kremu z orzechami i wafelkami. dodatkowo: 1 szklanka herbaty do nasączenia ciasta, migdały, gorzka czekolada do ozdoby Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Tort Ferrero Rocher przygotowałam na urodziny mojego męża i jest to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych tortów jakie jadłam : ) Całość delikatnie wymieszać drewnianą szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto.