Jabłecznik z masą krówkową (7 składników)

Wilk
Ciasta
29.03.2020 12:29
Jabłecznik z masą krówkową (7 składników)

*można użyć białego, ale zdecydowanie polecam trzcinowy ► jajka [2 sztuki rozmiar L] ► mąka pszenna [250 g] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► jabłka [4 średnie sztuki] ► śmietanka 30 lub 36% [200 g / niecała szklanka] Tak przygotowaną masę wylać na przestudzone ciasto, schłodzić całkowicie, aż masa stężeje (ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, choć ja po wystudzeniu ciasta lubię wstawić je do lodówki na godzinę, wtedy masa pięknie się kroi). Na tym etapie może się wydawać, że jabłek jest zbyt dużo i ciasto nie ma prawa się udać – mimo, że to sprawdzony przepis, za każdym razem jak piekę to ciasto, mam takie samo wrażenie :) Przepis inspirowany: Taste of Home Jabłecznik z masą krówkową Drukuj przepis Składniki ► masło [200 g / 1 kostka] ► cukier trzcinowy [300 g / 1 i 1/2 szklanki] Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Dzięki temu zostawionemu zapasowi, po upieczeniu będzie można chwycić za papier i podważyć ciasto, wyjmując je bez problemu z blachy, bez obawy, że będzie przywierać lub się przypali. Aby papier się nie ślizgał i nie uciekał podczas wykładania ciasta, polecam przypiąć go do ścianek blaszki za pomocą klamerek (u mnie drewniane klamerki do tego zadania zawsze są w kuchennej szufladzie) lub klipsami biurowymi. Podobną masę można też wykonać z kupionych krówek (ok. 300 g) wystarczy pokruszyć je w garku, powoli rozpuścić i na koniec dodać łyżkę masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest połączyć najbardziej aromatyczne składniki (w tym przypadku cynamon i wanilię) właśnie z tłuszczem, aby ich smak w cieście był jeszcze bardziej intensywny. Dodatkowo: ► cynamon [1 łyżeczka] ► sól [1/2 łyżeczki] ► zimna woda [60 ml / 1/4 szklanki] ► ekstrakt waniliowy [kilka kropel]-opcjonalnie Przygotowanie Przed przystąpieniem do pieczenia, przeczytaj przepis od początku do końca ;) Na 1 kawałek 369 kcal, 46 g węglowodanów, 20 g tłuszczu, 4 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii Ze względu na wysoką zawartość cukru, masa krówkowa jest bardzo podatna na przypalanie, więc nie można jej zostawić ,,samej sobie. Jeśli korzystamy z mniej kwaskowatych gatunków, po pokrojeniu można skropić jabłka sokiem z cytryny, żeby smaki w cieście były bardziej zrównoważone. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków , ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Dodatkowo, po przygotowaniu masy polecam posypać ją z wierzchu płatkami soli lub gruboziarnistą solą zmieloną w młynku. Do tego celu najlepiej użyć ręcznego miksera, choć w razie jego braku można to też zrobić drewnianą łyżką lub drewnianą kulą do ucierania ciasta. Zaraz po wylaniu krówki na ciasto, polecam posypać ją gruboziarnistą solą, która wspaniale podkreśla i równoważy słodki, karmelowy smak masy krówkowej. Przepis na prosty i szybki jabłecznik naszpikowany owocami, pokryty słodką, rozpływającą się w ustach masą krówkową. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! W rondelku, na małym ogniu rozpuścić 100 g masła. 100 g (pół kostki) miękkiego masła utrzeć ze 100 g (połową szklanki) cukru, cynamonem i (opcjonalnie) ekstraktem waniliowym. Wyłożyć ciasto do blachy, starając się uformować je w jedną, płaską warstwę. Polecam użyć do tego jasnego (np. metalowego) garnka bez powłoki i nie opuszczać miejsca pracy, zanim krówka nie będzie gotowa. W przypadku użycia białego cukru, finalny kolor krówki będzie jaśniejszy niż ten na zdjęciu. Gdy piekłam je po raz pierwszy, byłam prawie pewna, że nie może się udać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/03/jablecznik-z-masa-krowkowa-7-skladnikow.html