Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej 3 czubate łyżki mąka pszennej (+ trochę mąki do oprószenia stolnicy) sól i pieprz łyżka oleju Okrasa: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Podajemy od razu, a na drugi dzień można je odgrzać znowu wrzucając na chwilkę na gorąca wodę. Kluski ruskie to szybkie, mięciutkie i pyszne kluseczki, które można zaserwować na tani obiad dla całej rodziny. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na podsypanej mąką stolnicy czy talerzu. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, aby tylko lekko bulgotała i wrzucamy na nią partiami kluski (po około 15).