Zawijaski czosnkowe

Anna
Przekąski
30.03.2020 14:51
Zawijaski czosnkowe

Składniki: - 500 g mąki orkiszowej jasnej - 1 op tj 7 g suchych drożdży - 250-300 ml wody letniej - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka cukru - 1,5 łyżeczki soli Nadzienie: - 80-100 g masła - 5 ząbków czosnku - świeża bazylia ( bądź suszona) - sól Mąkę i drożdże wsypać do miski,wymieszać. Placki złożyć na pół,następnie pokroić w 2-3 cm szerokości paski dowolnej długości. Zawijaski piec ok 20 min w 200 st C. na jasnozłoty lub złoty kolor. Paski zwinąć po 2 razy z obu stron do środka( nie muszą być idealnie zwinięte). Miskę przykryć,odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Dodać olej,cukier oraz sól - mieszać ok 8 minut stopniowo wlewając wodę,aż powstanie kula. Odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://jaworskaanna7.blogspot.com/2020/03/zawijaski-czosnkowe.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna