5-6 suchych wafli/andrutów 250 g masła 250 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 galaretki czerwone opcjonalnie – odrobina barwnika spożywczego dla wzmocnienia koloru 50-70 g białek czekolady cukrowe perełki Do gorącej masy wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia (dla wzmocnienia efektu można dodać odrobinę barwnika, ale nie jest to konieczne). Udostępnij Zapisz Choć domowe wafle uwielbiam, to jednak te przygotowane na maśle, kwaśnej śmietanie i galaretce nie są moimi ulubionymi. Jeden z boków wafelka zanurzamy w roztopionej czekoladzie (i opcjonalnie w cukrowej posypce). Wafle ze względu na ciekawy kolor na pewno przyciągają oko. Gdy masa stężeje kroimy wafle na mniejsze kawałki. Masło roztapiamy razem z cukrem na niewielkim ogniu.