Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką

Sylwia
Ciasta
11.12.2019 12:54
Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką

cm Biszkopt 2 duże jajka (białka i żółtka osobno) 40 g erytrytolu lub cukru 60 g mąki bezglutenowej np: 30 g mąki owsianej po 15 g mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka wody Masa 1 owocowa galaretka (u mnie pomarańczowa) rozrobiona w 250 g wody 200 g kremówki (30 lub 36%) cukier puder (opcjonalnie) Nasączenie 50g przegotowanej zimnej wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód bez boków) Wierzch 1 owocowa galaretka (najlepiej o tym samym smaku co w masie) 1 mała puszka brzoskwiń (ok 200-250g owoców) Ciasto włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. *robiąc to ciasto, zaczęłam od rozpuszczenia galaretki. Zimną galaretkę wstawić do lodówki na 15-20 minut – należy pilnować aby za bardzo się nie zmroziła. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka, można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać. Na stężałą masę, poukładać owoce a następnie zalać zimną galaretką – ja najbardziej lubię zalewać owoce galaretką, której konsystencja przypomina rzadszy kisiel. Ciasto włożyć do lodówki na 15-20 minut aby masa trochę stężała. MASA Galaretę rozpuścić w 250 g gorącej wody a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. Bezglutenowy biszkopt z pianką i galaretką można przygotować również z wersji bez pieczenia. To proste i lekkie ciasto, które choć trochę czasochłonne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. W składzie masy jest tylko śmietanka kremówka oraz owocowa galaretka. Po tym czasie sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto nie jest surowe. U mnie były to galaretki o smaku pomarańczowym, które według mnie bardzo dobrze pasowały do brzoskwini. Zamiast biszkoptu można wykorzystać herbatniki, jak w tym cieście Bezglutenowe ciasto ptasie mleczko

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-biszkopt-z-pianka-i-galaretka/