Bułeczki z patelni, bez drożdży, czyli proziaki

Karol
Dania mączne
27.03.2020 16:25
Bułeczki z patelni, bez drożdży, czyli proziaki

Proziaki – bułeczki z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Gdy ciasto stało się jednolite i się nie kleiło do rąk uformowałem z niego placek i rozwałkowałem na stolnicy na placek o grubości 1 cm. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Łącznie: 30 min. Ilość porcji 12 sztuk Kalorii na 100g 40 Proziaki – bułeczki z patelni Proziaki można też upiec w piekarniku – wtedy rozłóżcie placuszki na blaszce i pieczcie 16 min. w temperaturze 200 stopni. Jeść można jak normalne bułki na słono czy na słodko. Potrzebne składniki 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka maślanki (lub kefiru) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru To własnie od sody pochodzi ich nazwa i robiły je nawet nasze babcie, rzucając placki na rozgrzany piec. Proziaki świetnie się nadają by przygotować pyszne śniadanie z własnoręcznie wypieczonymi bułeczkami – prawda, że smakowity pomysł? Po zdjęciu z patelni wystarczy je lekko przestudzić i już nadają się do wcinania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/buleczki-z-patelni-bez-drozdzy-czyli-proziaki/