Bigos wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 1,2 kg kiszonej kapusty 300 g mięsa wieprzowego 40 g suszonych grzybów 200 g kiełbasy 150 g boczku 1 cebula 100 g suszonych śliwek 0,5 szklanki wytrawnego (czerwonego wina) 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 4 nasiona jałowca sól olej do smażenia Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy. Jeśli moja siostra robi tak dobry jak pamiętam z domu rodzinnego, to jestem w stanie przelecieć pół świata by go wcinać. Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą trochę dla mnie zamroziłaś). Kiedyś był dla mnie jednym z wielu dań, ale teraz dał bym się za niego pokroić. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Bigos można zamrozić i odgrzać gdy nabierzemy ochoty na małym ogniu.