Malinowy tort tiramisu z musli i winem marsala

Krzysztof
Przepisy
10.07.2014 19:43
Malinowy tort tiramisu z musli i winem marsala
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

Biszkopt:

5 jajek

100g cukru

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki kakao

2 łyżki proszku do pieczenia

135g czekoladowego musli

szczypta soli

Masa:

300g mascarpone

4 jajka

100g cukru

szczypta soli

400g malin (mogą być mrożone)

Do nasączenia biszkoptu:

120ml espresso

100ml wina marsala

Dekoracja:

kakao

wiórki czekoladowe ( bądź czekoladowe ozdoby)

Dodatkowo potrzebujemy KAKAO.

Przepis

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C i przygotowujemy tortownicę o średnicy 20cm, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Jeśli użyjemy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić, by puściły sok i nie przemoczyły zbytnio ciasta.

Biszkopt: jajka miksujemy ze szczyptą soli, od czasu do czasu dodajemy po kilka łyżek cukru, aż do potrojenia objętości (powinna być puszysta masa, prawie biała). W międzyczasie łączymy ze sobą musli, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej masy z jajek i cukru, delikatnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-50 minut (do suchego patyka).

Masa: żółtka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy, następnie delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce do masy z mascarpone, uważając przy tym, by masa się nie zwarzyła (należy delikatnie mieszać). Uzyskaną masę odstawiamy do lodówki.

Do nasączenia biszkoptu: espresso łączymy z winem marsala.

Upieczony i wystudzony tort dzielimy na 3 równe części. Jeden krążek ciasta układamy na paterze, wokół zapinamy obręcz do tortownicy. Ciasto nasączamy połową mieszanki z kawy i wina marsala i posypujemy kakao. Następnie wykładamy połowę masy z mascarpone, układamy połowę malin i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, z którym postępujemy tak samo. Wszystko przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta biszkoptowego. Tort należy wstawić do lodówki na min. 8h. Przed podaniem zdejmujemy obręcz z ciasta, posypujemy kakao i dekorujemy wiórkami czekolady. Pyszny tort tiramisu z malinami, musli czekoladowym i masą mascarpone gotowy! :)