Przepis
Składniki:
150g biszkoptów ( użyłam okrągłych )
250g serka mascarpone
2 białka ubite na sztywno z cukrem
250 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
50g cukru ( do białek )
200g malin
4 łyżki kakao
duża szklanka kawy espresso
1/2 szklanki syropu cukrowego lub miodu
3 łyżki amaretto lub innego alkoholu
Przygotowanie:
Biszkopty wyłożyć do naczynia. Syrop cukrowy zmieszać z kawą i alkoholem, nasączyć biszkopty w naczyniu i odstawić.
Mascarpone dobrze wymieszać na krem, dodać ubite białka z cukrem, delikatnie wymieszać dodając ubitą kremówkę. Część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, oprószyć kakao i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów tym razem zanurzając je w kawie przed włożeniem do naczynia by nie zalać masy serowej.
Wyłożyć na biszkopty kolejną część masy serowej, oprószyć ponownie kakao i ułożyć ciasno maliny.
Chłodzić dobre 2 godziny.
Smacznego :)