Warzywa faszerowane wg Michela Morana

Krzysztof
Obiad
07.07.2014 7:03
Warzywa faszerowane wg Michela Morana

Przepis

SKŁADNIKI:

mięso mielone w oryginale wieprzowe u mnie z indyka 200 g

bakłażan 1 szt

pomidor 2 szt

cukinia 1 mała

szalotka 1 szt

sól morska 1 łyżeczka płaska

pieprz 1 szczypta

papryka mielona słodka 1 łyżeczka

przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka płaska

oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć z nich miąższ i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w grubsze plastry lub tak jak ja stożki, wyciągnąć miąższ ( ale nie do końca , aby powstały miseczki) i przełożyć do miseczki. Tak samo zrobić z bakłażanem. Miąższ z warzyw drobno posiekać, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Lekko posolić , popieprzyć i podsypać papryką mieloną słodką. W tym czasie warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą i podpiec w piekarnika ok 10 minut. (temp 170 stopni). Farsz ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz przyprawą do mięsa. Podpieczone warzywa nadziewać mięsem, zapiekać 20 minut w 17 stopniach. Smacznego:)