Daj znać, czy bolognese z boczniakami zamiast wołowiny przypadło ci do gustu, a jeśli tak, do puść link do przepisu dalej, niech inni też spróbują! 🙂 UWAGA: Jeśli chcesz zrobić wersję wegańską (roślinną), to pamiętaj, aby użyć wegańskiego wina (z tego, co wiem, są w sprzedaży i sprawdzają się równie dobrze). Ja sama już od jakiegoś czasu bardzo ograniczam mięso, więc nie miałam ostatnio wielu okazji, aby zrobić na obiad bolognese, zatem wymyśliłam jego wegetariańską wersję (może być też wegańska). Sporo znajomych się dziwi, jak im mówię, że sos boloński robi się m. in. z selera naciowego, marchewki, cebuli, pomidorów oczywiście, ale też czerwonego wina. Nie będę ci wmawiać, że ten sos boloński smakuje dokładnie tak samo, jak ten z wołowiną, bo to by było bardzo trudne do zrobienia w domowych warunkach. Pomijam już fakt, że od jakiegoś czasu są łatwo dostępne – można je kupić w marketach i warzywniakach, a co lepsze cwaniaki hodują je samodzielnie 😉 O czym warto pamiętać? Niestety wbrew temu, co się mówi, nie tak łatwo jest sprawić, aby tofu smakowało komuś, kto go po prostu nie lubi.