Jednogarnkowy makaron z białą fasolą Drukuj przepis Składniki ► cebula [100 g / 1 średnia sztuka] ► czosnek [2 średnie ząbki] ► oliwa [20 g / 2 łyżki] ► passata pomidorowa [240 g / 1 szklanka] ► drobny makaron – muszelki, kolanka, małe kokardki, świderki [2 szklanki / 150-200 g zależnie od użytego kształtu] ► parmezan [ok. 50 g / 5-6 łyżek] ► biała fasola [240 g po odsączeniu / 1 puszka] Dodatkowo: ► woda [2 szklanki / 500 ml] ► rozmaryn [2 gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego] ► papryka wędzona [1/2 łyżeczki] ► sól [1 łyżeczka + mała szczypta do przesmażenia cebuli] Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 3 porcji z makaronem widocznym na zdjęciu (2 szklanki=180 g suchego marakonu), ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Na 1 porcję 446 kcal, 62 g węglowodanów, 13 g tłuszczu, 18 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Jednogarnkowy makaron z białą fasolą Szybki, sycący, wegetariański obiad, który w naszym domu okazał się hitem. Oprószyć małą szczyptą soli, na patelnię dorzucić świeży lub suszony rozmaryn i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. To prawdziwe danie jednogarnkowe, bo makaron gotuje się w tym samym garnku, w którym przygotowujemy sos. Jeśli nie wymieszamy suchego makaronu po wrzuceniu go do sosu, jest duża szansa, że się poskleja i ugotuje się jako przysłowiowa ,,klucha. Gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente (w zależności od producenta i wybranego kształtu, ten czas może się różnić). Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Do tego mamy połączenie idealne, czyli rozmaryn, który po prostu uwielbia się z kremową fasolą. Niekiedy z dodatkiem grubo krojonego boczku przesmażanego razem z cebulą, niekiedy w wersji wege. Pod koniec gotowania dodać 240 g (czyli zawartość jednej puszki) odsączonej i opłukanej fasoli oraz 5-6 łyżek świeżo tartego parmezanu.