Bagietki

Bagietki

Zajrzyj też do: – bułeczki jogurtowe – chleb pszenny z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut SKŁADNIKI: – 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około 50 g do podsypywania – 250 ml wody (temperatura pokojowa) – 1 szklanka mleka – 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 16 g drożdży świeżych) – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżka miękkiego masła – 1 łyżka soli – olej do wysmarowania blachy Przygotowanie: Bagietki nieco będą się rozpłaszczać, można wtedy korzystać ze sposobu opisanego na video z specyficznym ułożeniem papieru do pieczenia lub pozostawić je do wyrastania tradycyjnie i delikatnie formować boki wciskając je jakby pod spód, tak aby bagietka była bardziej okrągła w przekroju. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne, wlej do niego gorącą wodę, tak aby bagietki piekły się w wilgotnym piekarniku (jeśli masz w swoim piekarniku opcję pieczenia z parą wodną to wykorzystaj ją teraz). Twoje wyrośnięte ciasto musisz podzielić na 4 podobne części z których zrobisz bagietki, ale nie wykładaj go w całości a odrywaj tylko porcje ciasta na jedną bagietkę. Przykryj miskę z ciastem filią spożywczą lub sciereczką i odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość. Ciasto nadal będzie dość klejące, ale jak położysz je na blacie posypanym mąką lekko zrolujesz w bagietkę bez ugniatania to nie powinno być z nim problemu. Na koniec wyrastania weź bardzo ostry nóż lub nożyk do nakrajania chleba i zrób kilka nacięć na każdej z bagietek. Tak przygotowane bagietki układaj na blasze z dodatkiem oleju lub na papierze. Jeśli używasz drożdży świeżych dodaj je do mleka kiedy będzie jeszcze ciepłe ale nie gorące, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po wyrośnięciu bagietek wstaw je na 20 minut do piekarnika, a po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 ºC i piecz ostatnie 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/bagietki/