Przygotowanie:ok 120 min/2 godziny Składniki: – 8-10 kawałków kurczaka – dowolnie nogi, podudzia, skrzydełka – 1 cebula – 4 ząbki czosnku – pół pęczka natki pietruszki – sok z 2 cytryn – otarta skórka z 2 cytryn – 1,5 szklanki zielonych oliwek (jeśli są małe wystarczy 1 szklanka) – 1/4 szklanki oliwy – 1 łyżka octu winnego – 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru – 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kurkumy PRZYGOTOWANIE: Cebulę drobno pokrójcie, a czosnek posiekajcie. Całość wrzućcie do garnka z gliny, posypcie oliwkami i włóżcie do piekarnika na min 1,5 h. Natrzyjcie kurczaka powstałą marynatą i odstawcie do lodówki na min 1h, a nawet na całą noc. Dodajcie do posiekanych składników posiekaną pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę, ocet i wszystkie sproszkowane przyprawy.