Jak przygotować błyskawiczny Makaron z pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, dodajemy zmielone mięso np. z łopatki wieprzowej i przyrumieniamy cały czas mieszając. Gdy otworzyłam na próbę pierwszy słoik tego sosu i połączyłam go z mięsem mielonym stwierdziłam, że może stanąć w szranki z prawdziwym sosem bolognese. Składniki na 4 porcje Makaronu z pomidorowym sosem ogórkowym z mięsem : Słoik ogórków w sosie pomidorowym 1/2 kg mięsa mielonego np. wieprzowego , wołowego, drobiowego, czy mieszanego 1 łyżka oleju 1 cebula, 1-2 ząbek czosnku 500 g dowolnego makaronu W między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu z solą, makaron do sosu powinien być al dente, czyli sprężysty. Makaron wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem ogórkowym z mięsem mielonym.