Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)

Milena
Śniadania
21.03.2020 15:54
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)

Składniki na ekspresowy chleb na mleku: 750 g mąki pszennej (typ 550) 700 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki octu spirytusowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody łyżeczka soli dowolne dodatki (dałam: 2 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki sezamu) Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Ponieważ ostatnio w sklepach ciężko nawet o suche drożdże, pomyślałam żeby przygotować właśnie chleb na sodzie z najprostszych składników, które mi jeszcze zostały w domu. Tutaj jednak jest słabo wyczuwalna, a kiedy nałożymy na chleb wędlinę, ser czy inne dodatki, praktycznie jej nie czuć. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Zazwyczaj nie robię wypieków na sodzie, gdyż nie lubię jej posmaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/03/ekspresowy-chleb-na-mleku/