Składniki: 8 szt. 500 g mąki chlebowej typ 750 140 ml mleka 140 ml wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczką soli 3 łyżki oleju lub masła 7 g drożdży instant lub ok. 15 g drożdży świeżych Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać drożdże, cukier, sól, wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, uformować wałek i ciąć na 8 kawałków, z każdego kawałka uformować bułeczkę. Ciasto wyrabiać ok. 10 min. przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Uwielbiam zapach takich domowych bułeczek, gdy się pieką, mój syn zawsze siada przy piekarniku i obserwuje jak buły rosną, nie zdążą dobrze ostygnąć a już znikają dosłownie z pod ręki 🙂 Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. do napuszenia. Mleko z wodą wymieszać i wlać do mąki, chwilę wyrobić i wlać olej lub roztopione letnie masło.