Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią blisko 90% jego zawartości, z czego większość to kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają istotną rolę w wielu procesach metabolicznych. . Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią blisko 90% jego zawartości, z czego większość to kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odgrywają istotną rolę w wielu procesach metabolicznych. Omega-3 i omega-6 w odpowiedniej proporcji mają istotny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu, a także siatkówki oka. Omega-3 i omega-6 w odpowiedniej proporcji mają istotny wpływ na rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu, a także siatkówki oka. 🙂 Jeżeli chodzi o niezawodność oleju rzepakowego w kuchni, to wykorzystałam go w poniższym przepisie na chlebek bananowy, który z pewnością Wam przypadnie do gustu. Regulują również gospodarkę tłuszczową organizmu i pełnia istotną rolę w profilaktyce niektórych nowotworów, tym jelita grubego i piersi. kwasów omega-3 (linolenowy) do omega-6 (linolowy). Co więcej olej rzepakowy odsącza się łatwiej niż inne tłuszcze i smażone na nim potrawy mogą być nawet o 10% mniej kaloryczne. Co więcej olej rzepakowy odsącza się łatwiej niż inne tłuszcze i smażone na nim potrawy mogą być nawet o 10% mniej kaloryczne. Rafinowany olej rzepakowy jest odporny na wysokie temperatury i warto dodać, że nawet mocno podgrzany nie traci swoich cennych właściwości. Rafinowany olej rzepakowy jest odporny na wysokie temperatury i warto dodać, że nawet mocno podgrzany nie traci swoich cennych właściwości. Nie wiem czy wiecie, ale olej rzepakowy jest nazywany “oliwą Północy ze względu na wysoką i najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego. Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)! Niektóre oleje się do tego po prostu nie nadają, potrafią się dymić lub potrawy zmieniają smak po smażeniu. Niektóre oleje się do tego po prostu nie nadają, potrafią się dymić lub potrawy zmieniają smak po smażeniu. Olej rzepakowy zawiera także tzw. sterole roślinne, czyli związki działające antyoksydacyjne, które obniżają stężenie cholesterolu. , zwłaszcza prowitaminy A, a także witaminy K oraz E. Kwasy omega-6 w zbyt dużym stężeniu wykazują działanie prozapalnie, a spożywane z tłuszczami nasyconymi sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Kwasy omega-6 w zbyt dużym stężeniu wykazują działanie prozapalnie, a spożywane z tłuszczami nasyconymi sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. One są tu kluczowym składnikiem, więc jeżeli tylko macie w lodówce prawie czarne banany, które byście wyrzucili to zróbcie z nich po prostu użytek. Przepis na: Chlebek bananowy Składniki: 4 dojrzałe banany 1 jajko 120 g cukru 100 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła, które jest niezbędnym elementem w wielu ciastach czy muffinkach. Olej rzepakowy sprawdza się świetnie np. na zimno do sałatek, sosów, marynat czy pesto. Zapraszam Was na mój pyszny przepis na chlebek bananowy, który jest niesamowicie prosty do przygotowania. Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana i lekko go dociskamy w ciasto. A to z niego tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Olej rzepakowy zawiera także tzw. sterole roślinne, czyli związki działające antyoksydacyjne, które obniżają stężenie cholesterolu.