Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) 3 galaretki o różnych kolorach 3 szklanki wody (180 ml) 2 paczki herbatników po 100 g Składniki na polewę: 2 łyżki śmietany (u mnie 30%) 50 g masła 3 łyżki kakao łyżeczka cukru pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Na dno układamy herbatniki, następnie wylewamy jeden kolor masy, wygładzamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Kiedy polewa będzie zimna, a trzecia warstwa na deserze dobrze zastygnie, wylewamy polewę na ptasie mleczko. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne warstwy wylewać w odpowiednim czasie, ale jest to jedyna niedogodność przy przygotowaniu. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy.