Pasta jajeczna - tylko 4 składniki!

Helka
Śniadania
20.03.2020 22:27
Pasta jajeczna - tylko 4 składniki!

Tak więc jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować jajka na twardo, by były idealne, to koniecznie przeczytaj mój krótki poradnik tutaj: Jak ugotować jajka na twardo? Wystarczy ugotować kilka jajek na twardo, dodać majonez oraz musztardę, a także sól i pieprz do smaku, no i oczywiście posiekany szczypiorek – i pyszna pasta jajeczna ze szczypiorkiem gotowa! Jeśli szukacie więcej inspiracji na dania z jajkiem, to gorąco polecam przejrzeć te dwa wpisy: szakszuka, czyli jajka w pomidorach oraz jajka faszerowane. Przepis na pastę jajeczną: - Jajka ugotować na twardo. Na przykład mój mąż nakłada plasterki dojrzałego pomidora i całość obficie posypuje szczypiorkiem lub posiekaną drobno cebulką, a ja zaś chętnie zajadam taką pastę jajeczną z dodatkiem ogórka konserwowego. Składniki: - 4 jajka (u mnie rozmiar M) - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy delikatesowej - kilka gałązek szczypiorku (dla podkreślenia smaku pasty) - sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Taka pasta z jajek, bez dodatków często pojawia się u nas na śniadanie lub kolację. Zbyt długie ich gotowanie sprawi, że jajka będą mniej smaczne, a także na obwódce żółtka pojawi się sinawe zabarwienie, które również nieapetycznie wygląda. Do tego kilka posiekanych gałązek szczypiorku do smaku – to najprostszy przepis na pastę jajeczną. Pasta jajeczna – tym razem w swojej najczystszej postaci – z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Podajemy ją na kanapki, a potem już każdy dobiera na wierzch swoje ulubione dodatki. Następnie lekko obstukać skorupki i pozostawić jajka w wodzie na parę minut (2-3 minutki). Jeśli użyjesz jajek klasy M, tak jak ja w tym przepisie, to od momentu zagotowania się jajek odmierz 8 minut. Po tym czasie obrać je ze skorupek. - Ugotowane i obrane jajka pokroić w kosteczkę o boku ok. 3-4 mm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/pasta-jajeczna/