Ciasto Pawełek z wiśniami

Marta
Ciasta
31.01.2020 18:08
Ciasto Pawełek z wiśniami

Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu pawełkowego, kolejno wyłóż wiśnie, następnie wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników uważaj jednak, by nie zagotować masy. Śmietanę kremówki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. W rondelku podgrzej połamane na mniejsze kawałki Pawełki, czekoladę, cukier i mleko. Na czas przygotowywania kremu śmietanowego, ciasto wstaw do lodówki. Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Formę do pieczenia ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslonepichcenie.blogspot.com/2020/01/ciasto-paweek-z-wisniami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Pawełek z wiśniami - pyszne i proste w przygotowaniu

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 60 g

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady do polewy
  • 2 słoiki wiśni
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Przepis

Ciasto Pawełek z wiśniami to wspaniały deser, który chwyci każdego za serce. Delikatna słodycz czekolady świetnie komponuje się z kwasowością wiśni, co sprawia, że ten deser jest nie tylko słodki, ale i orzeźwiający. Przepis jest łatwy do przygotowania i nie wymaga wielu skomplikowanych składników czy narzędzi. Jest to idealna propozycja na rodzinne popołudnie lub spotkanie ze znajomymi. Ta niesamowita mieszanka smaków z pewnością zaskoczy i zachwyci wszyscyh smakoszy. Ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne, a krem z wiśni doda mu dodatkowej soczystości. Polewa czekoladowa doda całości eleganckiego wyglądu i podkreśli smak ciasta. Ciasto Pawełek z wiśniami to deser, którego nie można przegapić. Wypróbuj ten przepis już dziś i ciesz się pysznym deserem!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie przygotowujemy blaszkę na ciasto, smarując ją masłem i posypując mąką.
  • Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Podgrzewamy mleko i masło na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia składników.
  • Nalewamy ciasto do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40 minut.
  • Równocześnie przygotowujemy krem. W garnku mistrzymy wiśnie z sokiem, dodajemy do tego mleko skondensowane i gotujemy, aż do zgęstnienia.
  • Studzimy upieczone ciasto, a następnie smarujemy je kremem z wiśni.
  • Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę. Polewamy nią ciasto. Smacznego!