Domowe bułki śniadaniowe - łatwy przepis

Agnieszka
Śniadania
20.03.2020 10:03
Domowe bułki śniadaniowe - łatwy przepis

Pieczemy domowe bułki śniadaniowe ze względu na Miłosza – sami raczej unikamy jasnego pieczywa, ale, wierzcie, to jest tak dobre, że nie możemy się oprzeć, żeby nie zjeść bułeczki, albo kromki chociaż z odrobiną masła i dżemu, albo plastrem szynki i pomidora. Przepis na domowe bułki śniadaniowe to najlepszy dowód na to, że każdy może zostać piekarzem i wyrabiać pyszne, pachnące domowe bułeczki. Składniki : 400 g mąki uniwersalnej 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 125 ml ciepłego mleka 75 ml cieplej wody Odrobina mleka lub kawy do posmarowania Przygotowanie: Czas wyrastania ciasta to 2 godziny, ale domowe bułki śniadaniowe najlepiej jest przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Czas: 2 godziny na wyrastania, a najlpiej przez całą noc, plus 15 minut na pieczenie Poziom trudności: Włóż z powrotem do misy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę lub całą noc – wtedy do lodówki. Polecamy też przepis na mega łatwe bułeczki śniadaniowe bez drożdży i generalnie wyrabiania, które można zrobić w 25 minut. Domowe bułki śniadaniowe robi się bardzo prosto: trzeba połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać, a potem wyrabiać przez 10 minut. Problem jest taki, że obecnie drożdże wymiotło z okolicznych naszych sklepów i mamy drożdże jednego z naszych krajowych producentów, charakteryzujące się niewielkimi zdolnościami spulchniającymi. Łatwe Liczba porcji: 8 bułeczek wielkości kajzerek Przepis na domowe bułki śniadaniowe jest naprawdę super. Przepis na domowe bułki śniadaniowe pochodzi z bloga Foodohfood.it Wyjmij z pieca, przełóż na kratę lub deskę i przykryj, żeby skórka nieco zmiękła. Krok 1 Wsyp do misy 400 g mąki, 7 g drożdży, łyżeczkę soli i cukru. Z każdej uformuj kulkę, przełóż na blaszkę do pieczenia i spłaszcz lekko. Tu uwaga – jest taka zasada, że im dłużej ciasto odpoczywa, tym mniej wymaga drożdży. Domowe bułki smakują naprawdę wyśmienicie: skórka jest cieniutka, przyjemnie chrupiąca, a środek zwarty, ale bardzo miękki. Jeśli macie dobre drożdże – szczęściarze – to zmniejszcie ilość do 4 g.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/domowe-bulki-sniadaniowe/