mąki pszennej - 2-3 łyżki ciemnego kakao - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowa - 500 ml mleka - 4 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką) - 1 łyżka mąki pszennej (z lekką górką) - około 2/3 szkl. cukru - 200 g masła - 250 g mascarpone Frużelina wiśniowa: - 450 g mrożonych wiśni - 5 łyżek cukru - 2 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki soku z cytryny - 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Gotujemy przez chwilę na średnim ogniu, a gdy puszczą sok, dodajemy sok z cytryny oraz rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Ciasto majonezowe z masą budyniową i frużeliną wiśniową To zdecydowanie będzie jeden ze smaczniejszych przepisów na blogu. Niesamowicie wilgotne ciasto kakaowe, masa budyniowa z dodatkiem mascarpone oraz orzeźwiająca, lekko kwaśna frużelina wiśniowa. Upieczone ciasto odstawiamy w formie do przestudzenia, następnie wyjmujemy z obręczy i odkrawamy wierzch. Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wierzch ciasta miksujemy w rozdrabniaczu na drobne okruchy. Na samym końcu do masy dodajemy mascarpone. Zdecydowanie polecam! Majonezowe ciasto kakaowe: - 2 jajka - 2/3 szkl. Jeśli nigdy nie robiliście babki majonezowej, może dziwić Was dodatek majonezu do ciasta, ale zapewniam, że to głównie dzięki niemu wychodzi ono tak dobre. Miksujemy krótko, tylko do połączenia Ciasto przekładamy na talerz/paterę. Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Zdejmujemy z palnika, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Na niej rozprowadzamy resztę masy budyniowej. cukru - 4 duże łyżki Majonezu Kieleckiego - 1 szkl.