Tajemnica smakowitości polega na tym, że mięso najpierw jest obsmażane na złoto na mocnym ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników. Składniki: 4 filety z udek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklana kuskusu Garść pieczarek lub 2-3 boczniaki Garść jarmużu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki My mamy ten komfort, że możemy naszymi przepisami chwalić się bez cienia zawstydzenia, bo zdecydowana większość naszych wpisów to albo bezpośrednie odwołania do pomysłów znalezionych w sieci (zawsze podajemy źródło), albo wariacje na ich temat. Udka z kostkami też byłyby świetne, pod dwoma jednakże warunkami: trzeba byłoby je najpierw obsmażać co najmniej z kwadrans, a potem dusić też około 30 minut. Zalej całość 2 1/2 szklankami bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wyłóż na kuskus udka, przykryj rondle i duś na wolnym ogniu 15 minut. Chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że jak sam się nie pochwalisz to nikt cię nie pochwali:) Przełóż do rondla i smaż na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony, żeby ładnie zrumienić mięso. W oryginalnym przepisie są filety z udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Już Wam kiedyś pisaliśmy, że kuchnia Kevina to coś około 15 składników (w tym przyprawy i dodatki), a repertuar potraw ma wydaje się nieograniczony. Dodaj do cebuli grzyby, zwiększ temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu aż grzyby lekko się przysmażą. Rzecz niby trywialna: kurczak z kaszą, ale wierzcie, że jest to absolutnie niebanalne danie. Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy bloger chwali swój przepis, że jest pyszny, to brzmi to trochę podejrzanie, bo to przecież czytelnicy powinni danie ocenić. Naszym zdaniem udka są najlepsze, gdyż składają się z różnych rodzajów mięsa. Świetne danie na szybki obiad lub na lancz do pracy. Taki jest kurczak z kuskusem, gotowy w pół godziny. Zmniejsz temperaturę i wsyp do niego cebulę z czosnkiem i smaż mieszając 5 minut.