Środa: Panzanella (sałatka chlebowa z grilowanymi warzywami)

Agnieszka
Sałatki
28.03.2018 7:08
Środa: Panzanella (sałatka chlebowa z grilowanymi warzywami)

Poziom trudności: łatwy Liczna porcji: 2 Składniki: 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 mała żółta papryka 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy jest chleb włoski) 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanej pietruszki Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski – zrobiony na oliwie, pachnący i sam w sobie, bez żadnych dodatków, pyszny. Nieco później, kiedy w Europie pojawiły się pomidory, to one właśnie, obok chleba, stały się jednym z fundamentów sałatki chlebowej. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Pomysł na sałatkę zaczerpnęliśmy z seriouseats.com, jednego z naszych ulubionych serwisów kulinarnych, gdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Agnolio Bronzino (artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Wbrew naszym obawom sałata wcale nie zwiędła, chleb zachował chrupkość, a wszystkie smaki stały się jeszcze bardziej intensywne. Panzanella doskonale sprawdzi się w roli lanczu na wynos. Florencki malarz Agnolio Bronzino w Odzie do cebuli pisał w 1500 r.: Tak powstały french tosts (polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba). Dodaj do misy dużą garść sałaty, polej całość 4 łyżkami dobrej oliwy, jedną łyżką octu balsamicznego i dokładnie wymieszaj całość. Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-panzanella-salatka-chlebowa/