Chleb bez drożdży! HIT! Gotowy w 5 minut! Bez wyrabiania, bez wyrastania!

Helka
Dania mączne
19.03.2020 21:08
Chleb bez drożdży! HIT! Gotowy w 5 minut! Bez wyrabiania, bez wyrastania!

Dodatkowo: keksówka o wymiarach 27 cm x 8 cm (mierząc po spodzie blaszki) i 30 cm x 12 cm (mierząc po górnych brzegach blaszki) papier do pieczenia Przepis na chleb bez drożdży: Foremkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm (licząc po górnych brzegach blaszki) wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb bez drożdży – Składniki: 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500 (ewentualnie typ 650) 450 ml maślanki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 całkowicie płaskiej łyżeczki sody 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sezam, mak lub czarnuszka do oprószenia chleba woda do posmarowania wierzchu chleba Jeśli nie macie drożdży, a macie ochotę na pyszne, chrupiące domowe pieczywo, które możecie przygotować w mniej niż godzinę (wliczając w to już czas pieczenia), to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na domowy chleb. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut, a potem już tylko około 40 minut pieczenia, by móc się cieszyć pysznym, chrupiącym chlebem bez drożdży. Wszystkie składniki na chleb powinny być w temperaturze pokojowej, więc maślankę należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki lub delikatnie ją podgrzać w garnuszku. Nie polecam dodawać samej sody ani samego proszku do pieczenia i w ilości nie większej niż 1,5 łyżeczki łącznie tych dwóch składników, ponieważ wtedy chleb może wyjść nieco gorzki. Chleb bez drożdży – to ostatnia deska ratunku, gdy nie chcemy biegać codziennie do piekarnik, a drożdży wokół brak. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika, wyjąć chleb z blaszki i odstawić go (w papierze) na kratkę, celem dalszego studzenia. Smacznego! Gorąco zachęcam również wypróbować pyszne bułki bez drożdży, których przygotowanie również zajmuje mniej niż 5 minut! Z moimi proporcjami chleb bez drożdży wychodzi idealny, więc polecam ściśle trzymać się przepisu. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, a chleb pozostawić w środku na ok. 5 minut. Po około 15 minutach delikatnie ściągnąć papieru do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostudzenia i odparowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/chleb-bez-drozdzy/