Z tego przepisu wychodzi 7 sporych bułek, które mieszczą się na 1 blaszce. 2 ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 op. suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju lub masła 2 jajka u mnie 1 duże z 2 żółtkami 150 ml wody słonecznik i ognista mieszanka przypraw Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy bułki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny wody i jajek, posypujemy słonecznikiem i mieszanką przypraw. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie. Przygotowuję bułki na drożdżach, albo na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki zawsze mam w domu. Szczególnie polecam Wam przepis na bułki wrocławskie z przedziałkiem, który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Suche składniki wraz z olejem lub miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, albo ręcznie, dodajemy mieszaninę jajek i wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę.