Składniki na 4-5 porcji: – 1kg cukinii – 500ml przecieru pomidorowego – 100g parmezanu – 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej – 2 jajka – 4 łyżki mleka – 2 łyżki mąki żytniej 720 – 4 łyżeczki suszonego oregano – 1/2 małej cebuli – listki świeżej bazylii – oliwa z oliwek do smażenia SOS: W rondelku na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Do dzieła 🙂 Spróbujcie również wersji z bakłażanem – parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oliwie na patelni z każdej strony, aż cukinia zmięknie, a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem). Dziś mam dla Was coś z włoskiej kuchni, a mianowicie przed Wami parmigiana di zucchine, czyli zapiekanka z cukinii z parmezanem i sosem pomidorowym. Na dno formy żaroodpornej wlewamy cienką warstwę przecieru i doprawiamy suszonym oregano, następnie układamy warstwę plastrów cukinii i posypujemy parmezanem. Oprószamy je solą, mąką, maczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w panierze lub bułce tartej. Ponownie wlewamy cienką warstwę przecieru, doprawiamy oregano, układamy plastry cukinii i posypujemy serem.