Korzeń lotosu w sosie kung pao po syczuańsku

Łukasz
Obiad
17.03.2020 8:01
Korzeń lotosu w sosie kung pao po syczuańsku

SKŁADNIKI 400 g pokrojonego korzenia lotosu w zalewie lub 2 świeże bulwy 3 ząbki czosnku ok. 4 cm kłącza imbiru 100 g obranych orzeszków ziemnych ½ pęczka szczypiorku wraz z cebulkami 5-10 suszonych papryczek chili 15 ziarenek pieprzu syczuańskiego (u mnie wietnamski z Phú Quốc) 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej chlust oleju sezamowego PRZYGOTOWANIE Korzeń lotosu odsącz z solanki i osusz. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na korzeń lotosu w sosie kung pao! Kurczaka kung pao, zwanego również gongbao (zależnie od transkrypcji) zna na pewno każdy miłośnik kuchni chińskiej. Dlatego, gdy kilka dni temu trafiłem na duże opakowanie pokrojonego lotosu w solance w pobliskim markecie z azjatycką żywnością, długo się nie zastanawiałem i kupiłem od razu dwie paczki. Jednak, kiedy jakiś czas temu odkryłem go w mojej ulubionej tajskiej restauracji w słodko-ostrym sosie z gałązkami zielonego pieprzu, stwierdziłem, że ta bulwa ma znacznie większy potencjał, niż się spodziewałem. Dlatego w sklepie azjatyckim zaopatrzcie się nie tylko w korzeń lotosu, ale i w dobry pieprz! 🙂 Część usmażyłem na chrupko i podałem jako dodatek do ramenu, z reszty zaś postanowiłem przygotować jedno z moich ulubionych syczuańskich dań w wersji wegetariańskiej. Zasługa dobrego sosu kung pao tkwi w kilku podstawowych składnikach: imbirze, czosnku, oleju sezamowym, sosie sojowym i oczywiście w ziarenkach pieprzu syczuańskiego i ostrych papryczkach. Wszystkie warzywa wraz z papryczkami chili i ziarenkami pieprzu wrzuć na olej, w którym smażył się lotos. Korzeń lotosu po syczuańsku w sosie kung pao Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Jeżeli uda Wam się zdobyć wymagane składniki (najłatwiej w sklepach z azjatycką żywnością lub przez Internet), to jestem przekonany, że pokochacie tę potrawę. Moim zdaniem korzeń lotosu w sosie kung pao smakuje nawet lepiej niż kurczak. Phú Quốc to rajska wietnamska wyspa, na której rośnie jedna z najbardziej docenianych odmian pieprzu i muszę przyznać, że dał on kopa tej potrawie. Wrzuć korzeń lotosu i smaż z obu stron po około 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Głównie dlatego, że korzeń lotosu w smaku przypomina trochę nasze ziemniaki. W woku lub na patelni rozgrzej olej sezamowy. Jeżeli chodzi o ten przedostatni produkt, to trochę zmodyfikowałem przepis i wykorzystałem wspaniałe ziarna tiêu chín Phú Quốc, które dostałem od mojej przyjaciółki z podróży.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/03/korzen-lotosu-w-sosie-kung-pao.html