Pierogi z twarogiem wędzonym

Jolanta
Dania mączne
17.03.2020 6:45
Pierogi z twarogiem wędzonym

Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: podsmażona na oleju cebulka Farsz 15 łyżeczek wędzonego twarogu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy stopniowo wrzącą wodę i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Pierogi z twarogiem wędzonym gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty w zależności od ich wielkości. Czasami gotuję ich na prawdę bardzo dużo, gdy jest np. Wigilia to robię pierogi dla 10 osób, albo gotuję sobie tylko 1 porcję bo mam ochotę na nie jakieś pierogi. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Tym razem przygotowałam Pierogi z twarogiem wędzonym z 1 szklanki mąki. Falbankę robimy na rozłożonym kółku robiąc zakładki od wewnątrz ku lewej stronie, dopiero jak mamy falbanki wkładamy łyżeczkę twarogu i zbliżamy brzegi przedniej ścianki do tylnej i dociskamy ją na środku do tylnej ścianki. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi odpoczęło. Sposób lepienia moich pierogów z twarogiem wędzonym: Pierogi mają 4 falbanki, które robimy przed nałożeniem farszu. Z ciasta wykrawamy kółka, na których układamy farsz twarogowy (ok. 1 łyżeczki). Czy też tak macie, że chcecie coś pysznego zjeść, ale nie chce się Wam gotować dużej porcji, tylko gotujecie coś dla siebie. Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/pierogi-twarogiem-wedzonym/