Jeśli bierzesz, któryś z tych leków to ser pleśniowy jest dla Ciebie zabójczy!

Jeśli bierzesz, któryś z tych leków to ser pleśniowy jest dla Ciebie zabójczy!

Wchłanianie leków zależy w dużej mierze od nas. Wpływ na pora zażywania lekarstwa to, czy bierzemy je na czczo, w trakcie czy po posiłku. Ale lek może się gorzej wchłaniać także zależnie od tego, co jemy. Warto wiec wiedzieć, jakie są interakcje i kiedy unikać … sera pleśniowego.

Zdjęcie Jeśli bierzesz, któryś z tych leków to ser pleśniowy jest dla Ciebie zabójczy! #1

Ser pleśniowy powstaje z mleka i podpuszczki, ale z wykorzystaniem specjalnie dobranych gatunków pleśni. Cechuje się wyjątkowym smakiem, aromatem i zawartością korzystnych dla zdrowia związków. Niestety ma też swoja ciemną stronę – tyraminę, która odpowiada za szereg przeciwwskazań do spożywania tego wykwintnego przysmaku.

Tyramina sama w sobie jest substancją niegroźną i w niewielkich dawkach występuje w wielu innych produktach spożywczych. Leki, które hamują działanie enzymu MAO (monoaminoksydaza), jednocześnie hamują metabolizm tyraminy w ustroju. Powoduje to jej zwiększony poziom we krwi, a w nadmiarze wykazuje niekorzystne działanie farmakologiczne. W związku z kumulacją tyraminy w organizmie może dojść do wzrostu ciśnienia tętniczego, a w jego następstwie do bólu głowy, hipertermii, zaburzeń widzenia, tachykardii, wymiotów, a nawet krwawień śródczaszkowych. Istnieje także ryzyko, że tyramina w wysokim stężeniu może być śmiertelna – dawka graniczna to 6 mg.

Leki, które hamują enzym MAO, powodujące kumulację tyraminy w organizmie to

  • Izoniazyd – lek stosowany w leczeniu gruźlicy
  • Leki stosowane podczas choroby Parkinsona
  • Część leków przeciwdepresyjnych
  • Część preparatów podawanych przy zakażeniach przewodu pokarmowego

Zdjęcie Jeśli bierzesz, któryś z tych leków to ser pleśniowy jest dla Ciebie zabójczy! #2

Sera pleśniowego powinni także unikać:

Migrenowcy – tyramina w dużej dawce może powodować nagły wzrost ciśnienia tętniczego, co często jest powodem migrenowych bólów głowy.

Alergicy - jako wyjątkowo źródło białka zwierzęcego sery pleśniowe, mogą wywoływać reakcje uczuleniowe

Małe dzieci, kobiety w ciąży i w okresie laktacji – ze względu na bakterię Listeria monocytogenes, które są niebezpieczne dla płodu, a także dla najmłodszych dzieci.

Tzw. efekt serowy może być spowodowany także przez produkty zawierające mniejsze dawki tyraminy niż ser pleśniowym, a są nimi:

  • Sery (Cheddar Ementaler Camembertbrie, blue mozzarella parmezan, romano, roquefort, stilton, gruyere)
  • Ryby wędzone
  • Wołowa wątróbka
  • Sos sojowy
  • Kiełbasa bolońska
  • Kawior
  • Czekolada
  • Banany
  • Awokado
  • Figi
  • Bób
  • Wino wermut
  • Wino chianti
  • Likier chartreuse
  • Rodzynki
  • Bezalkoholowe piwo
  • Kiszona kapusta

Co na to miłośniczki sera pleśniowego?

Patrycja

Polecane