Składniki: 400 g mąki pszennej typ 1850 (można użyć też orkiszowej, żytniej lub gotowej mieszanki mąk do wypieku chleba) 250 – 300 ml wody o temp. pokojowej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli Z drożdży, łyżki mąki, szczypty soli i 50 ml letniej wody zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Wartość odżywcza 1 kromki (30 g): wartość energetyczna – 63,3 kcal białko – 2,5 g tłuszcze – 0,4 g węglowodany – 11,6 g Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny (można na całą noc), przełożyć do keksówki i piec przez 45 minut w 220 ºC .
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://smaczna-dieta.pl/chleb-pelnoziarnisty/