Muffiny drożdżowe faszerowane

Jolanta
Ciasta
13.10.2015 6:16
Muffiny drożdżowe faszerowane

Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i boczek w kostkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy na tłuszczu który wytapia się z boczku, studzimy. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 6 kawałków, które wkładamy do silikonowej formy na muffiny trochę większej od tradycyjnej, nie smarujemy formy tłuszczem. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oliwy, boczek ser żółty 1 cebula Pieczarki W każdej kawałku drożdżowego ciasta robimy wgłębienie do którego wkładamy farsz i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Wytrawne babeczki są poręczne, można je zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy ok. 5 minut. W drożdżowym cieście zrobiłam małe wgłębienie i tam nałożyłam farsz przygotowany z pieczarek, boczku, cebuli i żółtego sera..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przepis-na-pizze/muffiny-drozdzowe-faszerowane/