Ciasto marchewkowe z dżemem

Asia
Ciasta
15.03.2020 16:47
Ciasto marchewkowe z dżemem

przepis Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 45 min Łącznie: 65 min Składniki : Ciasto marchewkowe: 400 g marchewki (waga po obraniu) 5 jajek 1 szklanka cukru 20 g cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu np. pomarańczowego lub morelowego 1 łyżeczka cynamonu Lukier: niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny 50 g pistacji łuskanych Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Krok 3 Wsypujemy mąkę pszenną (1 i 3/4 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przyprawę do piernika (1 łyżeczka), cynamon (1 łyżeczka), startą marchewkę oraz opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu. Krok 1 Marchewki (ok. 400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach. Wystarczy wymieszać w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego lukru). Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe. Jajka (5 sztuk, u mnie rozmiar L) ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Ciasto marchewkowe Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu do tzw suchego patyczka. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-z-dzemem/