Składniki na jeden bochenek: 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450) 8 g drożdży suchych dwie łyżeczki cukru dwie łyżeczki soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba do piekarnika, spryskajcie wnętrze (nie sam chleb) zimną wodą. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół.