Ciasto kruche

Anna

Ciasta

31.03.2020 17:14

Ciasto kruche

Liczba porcji: foremka 20/30 cm Kaloryczność kcal: 470 w 100 g ciasta kruchego Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej - 320 g (1 szklanka zwykłej + 1 szklanka krupczatki) 1 kostka masła - 200 g około 3/4 szklanki cukru pudru - 100 g 2 żółtka średnich jajek Pozostałe składniki 3 saszetki budyniu waniliowego bez cukru - 3 x 35 g 3,5 szklanki mleka - 875 ml 4 łyżki cukru 500-700 g owoców - wiśnie, maliny, jabłka, truskawki, śliwki.. Kruche ciasto Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Możesz też wykorzystać dwa białka, które zostały po składnikach na kruche ciasto i ubić je na sztywno z czterema czubatymi łyżkami drobnego cukru. Forma do pieczenia do podanej ilości ciasta: blaszka o wymiarach 20/30 cm, blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24-26 cm. Wybieraj foremki o wymiarach: blaszka o wymiarach 20/30 cm, blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24-26 cm. Porada: W tym momencie możesz też dodać: łyżkę kakao, czy otrzymać ciasto kruche czekoladowe lub płaską łyżeczkę cynamonu, by upiec kruche ciasto cynamonowe. Czas pieczenia całego ciasta: do 50 minut i 180 stopni Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto surowe o wadze około 660 gramów. Możesz z niego skorzystać lub też upiec ciasto kruche z budyniem i innymi owocami. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt lepkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Poniżej podam przepis podstawowy na ciasto kruche, na bazie którego upieczesz dowolny słodki wypiek używając foremek w rozmiarach zbliżonych do tych, które wymieniłam wyżej. Możesz też całkowicie pominąć masę budyniową i upiec wyłącznie ciasto z kruche z wybranymi owocami :) Z zamrażarki wyjmij mniejszy kawałek ciasta kruchego i zetrzyj go na tarce, na grubych oczkach. Poniżej podaję też przykładowy przepis na ciasto kruche z budyniem i wiśniami. Taką surową bezę wykładasz na owoce a dopiero na nią ścierasz mniejszy kawałek ciasta i formę umieszczasz w piekarniku. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska, a nawet mąka tortowa) z mąką krupczatką, w proporcji pół na pół. Możesz też pominąć budyń w składnikach i użyć wyłącznie owoców lub nawet bardzo gęstego dżemu lub powideł. Wybierz środkową półkę i piecz kruche ciasto z budyniem i owocami przez około 50 minut. Takie ciasto będzie się zapewne piekło trochę krócej, niż kruche z dodatkiem budyniu. Czas przygotowania: 1 godzina Czas chłodzenia ciasta kruchego: 1 godzina Czas pieczenia całego ciasta: 50 minut Po godzinie chłodzenia możesz już podzielić ciasto na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub wyrobić ciasto ręcznie. Większy kawałek ciasta polecam pokroić nożem na plastry nie grubsze niż 1 cm. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Ciasto z taką ilością cukru nie jest bardzo słodkie. Mają to być trzy budynie bez cukru o wadze 35 gramów na jedną saszetkę. Zamiast wiśni możesz też użyć: maliny, jagody, plasterki jabłek, truskawki, połówki śliwek, czereśnie.. o łącznej wadze nie przekraczającej 700 gramów. Smalec stosuję czasem, gdy szykuję ciasto kruche na słono. Kroję je na mniejsze kawałki, by było mi łatwiej rozetrzeć masło z mąką. Na podpieczony spód wyłóż cały budyń (zarówno budyń, jak i spód mogą być jeszcze gorące). Formę z gotowym do pieczenia ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powyżej podałam przykładowy przepis na wykorzystanie ciasta kruchego do zrobienia słodkiego wypieku. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp cztery łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki). Do tego wypieku nie używam papieru do pieczenia na bokach formy. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka lub rodzaj użytego tłuszczu mogą mieć inną ilość kalorii, niż te składniki, których użyłam ja. Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika. Nie polecam go jednak wyjmować z formy i kroić, zanim całkiem nie ostygnie. W trakcie chłodzenia się ciasta ugotuj budyń.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-kruche