Kajzerki z czarnuszką

Krzysztof
10.07.2014 5:16
Kajzerki z czarnuszką

Przepis

Składniki:

350 g mąki pszennej (ja użyłam typ 500),

60 g mąki,

30 g świeżych drożdży,

40 g masła (miękkiego),

20 g cukru,

1,5 łyżeczki soli,

230 ml mleka,

1 jajko,

czarnuszka do posypania.

Do posmarowania bułeczek:

jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej części zrobić wałeczek o długości 30 cm, zawinąć pętelkę na jednym końcu, a następnie drugi zawinąć od spodu (instrukcja obrazkowa poniżej). Bułeczki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem ze śmietaną i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25 minut. Piec do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki smakują bardzo dobrze także następnego dnia :)