Składniki: – 1l bulionu (lub 1l wody + 3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 1 duży seler – 1 duża pietruszka – 1 duży ziemniak – 1 cebula – 1 por – tylko biała część – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – 2 szczypty gałki muszkatołowej – liść laurowy, ziele angielskie – sól, pieprz Jeżeli krem będzie zbyt gęsty dodajemy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki – dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy przez 25-30 minut, a gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy liść laurowy i ziele, blendujemy na gładki krem. Jeżeli uwielbiacie zupy tak samo jak ja – to nie zwlekajcie i od razu sprawdźcie zawartość swojej lodówki. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z białych warzyw z wykorzystaniem selera, pietruszki, cebuli i ziemniaka.