Składniki - 200 ml śmietanki kremówki - 250 g mascarpone - 2 szklanki mrożonych truskawek (w sezonie mrożonych) - podłużne biszkopty (około 12 sztuk) lub DOMOWE - 60 g cukru pudru - skórka otarta z jednej cytryny - 3 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100 ml owocowej nalewki, np. z wiśni, truskawek, porzeczek etc. (wersja 18+) lub syropu owocowego (wersja uwzględniająca młodszych) - 100 ml wody - kilka listków mięty do dekoracji Do miseczki wlewamy nalewkę/syrop (świetnie sprawdzi się również do tego domowy sok z owoców lub czerwone wino), dodajemy wodę z truskawek oraz 100 ml czystej wody. Odsączone owoce blendujemy z 1,5 łyżki cukru pudru, odrobiną cukru waniliowego oraz łyżeczką soku z cytryny. Biszkopty moczymy w przygotowanym płynie dosłownie przez 3 sekundy i układamy na truskawkach (po dwie połówki, czyli jeden biszkopt na warstwę). Połączenie go z orzeźwiającymi truskawkami oraz biszkoptami nasączonymi domową nalewką (tylko dla dorosłych w tej wersji) to poezja smaku. Krem został przygotowany na bazie śmietany oraz sera mascarpone (bez jajek, jak w oryginalnym włoskim przepisie) i naprawdę daje radę! Następnie kolejne 2 łyżki truskawek, biszkopt i krem i tak postępujemy z każdą porcją do napełnienia. Następnie kładziemy dwie łyżki kremu (lub wyciskamy z rękawa cukierniczego – jest znacznie wygodniej). Dziś dzień wyjątkowy, bo nasz Drogie Panie! I z tej okazji będzie wyjątkowy i kobiecy deser — pyszne truskawkowe tiramisu. Na dno pucharków/szklanek/słoiczków kładziemy po 2 łyżki zmiksowanych truskawek. Liczba porcji 5 Wartości odżywcze w porcji: - Kalorie: 536 - Białko: 6,7 g - Tłuszcz: 39,4 g - Węglowodany: 42 g Przygotowanie