Składniki ok. 0,5-0,6 kg dyni (wydrążonej i nieobranej ze skóry) sok z dwóch pomarańczy 200 g marchwi jedna cebula ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego łyżeczka nasion kolendry łyżeczka listków świeżego tymianku (może być również suszony) pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego startego na drobnej tarce) pół łyżeczki słodkiej papryki 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku woda do rozcieńczenia (ok. szklanki) do podania: grzanki, prażone pestki słonecznika, oliwa, posiekana natka Czas przygotowania 60 minut Wlewamy do tego wyciśnięty sok z pomarańczy, mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy: imbir, pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Krem z dyni najlepiej smakuje kiedy podamy go z odrobiną oliwy, prażonymi pestkami dyni oraz posiekaną drobno natką. Tym razem w wersji nieco bardziej orientalnej, bo z dodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Jak jesień to dynia, a jak dynia to krem z dyni musi się na stole pojawić obowiązkowo! Warzywa i owoce w tym kolorze poprawią także nasz wzrok oraz wygląd skóry, włosów i paznokci, ponieważ zawierają bardzo dużo beta-karotenu – naturalnego eliksiru piękna. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy na około 30-40 minut do piekarnika. Gładki krem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy całe gałązki natki, aby zupa nabrała dodatkowego aromatu. Miąższ z dyni oddzielamy od skóry za pomocą łyżki i również wkładamy do garnka. Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i przekrawamy na pół.