Składniki (2-3 porcje) 200 g suchego ryżu białego pierś z kurczaka połowa papryczki chilli (można mniej lub więcej oczywiście) jedna czerwona papryka 1/3 cukinii cebula 2 ząbki czosnku ok. 700 ml bulionu (u mnie to bulion warzywny z tego przepisu) po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 2 łyżeczki oregano suszonego sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 łyżki masła twardy ser (np. parmezan, Grana Padano) Przygotowanie Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Nie do końca się z tym zgodzę, bo w rzeczywistości nie musimy spędzać przy niej długich godzin w kuchni, wystarczy około 40 minut. Podana ilość bulionu jest orientacyjna, więc warto mieć odrobinę więcej pod ręką, ponieważ może okazać się potrzebny (gdybyśmy jednak go więcej nie mieli, to spokojnie możemy dolać wodę). Na patelni, na której smażył się kurczak rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę. Dodajemy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej i podsmażamy, aż mięso się lekko zrumieni, a następnie zdejmujemy z patelni. Proste i szybkie danie, jak włoskie risotto, to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jednocześnie na odczarowanie rutyny w kuchni. Niby to ryż z kurczakiem – wydawałoby się, że nudne i oklepane, a jednak nie do końca. Risotto wymaga po prostu naszej uwagi, ale nie jest to na pewno danie pracochłonne. Ważne jest, by nie zostawiać risotto, ale ciągle być w pobliżu i co chwilę je mieszać. Wszystko mieszamy i kiedy zauważymy, że ryż robi się przezroczysty, to wlewamy chochlę gorącego bulionu. Mówi się, że jest to potrawa, która jest czasochłonna i wymaga dużo pracy. Mieszamy i jak tylko ser się lekko roztopi, to możemy danie przekładać na talerze i od razu podawać. To co jest ważne, to aby nie odchodzić za daleko podczas gotowania i co jakiś czas mieszać zawartość patelni. Na zakończenie ścieramy na tarce odrobinę sera (około 4-5 łyżek) i dodajemy do risotto.