Składniki 425 g prawdziwego miodu 200 g masła 2 opakowania przyprawy korzennej (lub około 40 g DOMOWEJ) 3/4 szklanki cukru (można więcej) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 130 ml mleka 3 jajka duża szczypta soli 800 g mąki pszennej Absolutne minimum to według mnie 4 tygodnie, ale warto dać mu około sześciu, więc jeśli chcecie podczas tych świąt uraczyć gości i rodzinę pysznym tradycyjnym wypiekiem, to polecam zabrać się do roboty i zrobić ciasto już teraz. O pierniku i pierniczkach będzie później, a dziś skupimy się na samym cieście, w którym nie ma właściwie nic trudnego poza oczekiwaniem. Wartości odżywcze 100 g Kcal 351,5 B 5,9 W 59,6 T 9,9 Obliczone na podstawie wykorzystanych składników Przygotowanie Do garnka wrzucamy miód, masło, cukier oraz przyprawę korzenną. Jeśli marzy Wam się prawdziwy piernik, kruchy, aromatyczny i wilgotny, to ciasto należy zrobić już teraz. A prawda jest taka, że im jest jej więcej i im dłużej pozwalamy ciastu odpoczywać, tym lepsze i smaczniejsze wypieki otrzymamy. Wiem, że do świąt jeszcze zostało trochę czasu, ale jeśli chodzi o zrobienie piernika, to jest to już ostatni dzwonek. 3, 2, 1… Czas zrobić ciasto na świąteczny piernik staropolski! Tak przygotowane ciasto przekładamy do szklanej miski lub kamionkowego naczynia, przykrywamy folią spożywczą, którą nakłuwamy, aby pozwolić masie oddychać.